Ervaringen in het zuiden van Corsica

Onze ervaringen in de regio’s rond Porto Vecchio en rond Bonifacio. Deze regio ‚Äď Zuid Corsica ‚Äď strekt zich uit van Solenzara tot aan de Roccapina. Inclusief het Bavella Massief. Dus zeg maar het Zuid-Oosten!

Solenzara

Regelmatig rijden wij vanuit Ghisonaccia de T10 af naar het zuiden. En dan kom je over de brug over de Solenzara. Een kilometer verderop ligt het gelijknamige dorpje. Daar was vaak geen doorkomen aan, maar ze hebben de hoofdstraat aldaar wat gecultiveerd. Als niet iedereen meer dubbelparkeert, kan er rustig door worden gereden over deze slagader naar Porto Vecchio en Bonifacio.

Vlak voor de brug is wat te doen: een avonturenpark Acqua & Natura. Leuk, hoog tussen de bomen klimmen over smalle kabels en wiebelende plankjes. Bij dit bedrijf hebben we ook diverse keren een canyoning geboekt, die oa door dit bedrijf in de Bavella worden begeleid.

Dat weggetje D268 naar de Col de Bavella is dus net voorbij de brug startend bij een rotonde. Halverwege kom je een avonturenpark, een Via Ferrata, 2 campings, een vakantiepark tegen, alsmede vele prachtige zoetwaterzwemplekken waar je fantastisch van de rotsen af kunt springen. Denk je dat je van hoog springt: komt de plaatselijke jeugd effe laten zien dat het veeeeeel hoger kan.

Solenzara zelf is niet veel aan, wat toeristische winkeltjes en dat was het wel. Hoewel, de haven, die is toch wel gezellig met een paar leuke eettenten. Aanraders voor de ijsliefhebbers!

Col de Bavella

Als je Corsica zegt dan zeg je o.a. Col de Bavella. Eén van de beroemde bergkammen op Corsica met veel toerisme. De parkeerplaats op de col is eigenlijk een beetje te vol. Je kunt de col via 2 wegen van af de N198 bereiken, namelijk vanaf Solenzara via de D268 en nabij Porto Vecchio via de D368. Vanaf de andere kant van het eiland is het ook goed te bereiken via Levie of Quenza en dan naar Zonza. De wegen zijn soms smal, steil en bochtig, maar goed te berijden.

Als je die bergketen bekijkt dan is het eigenlijk net zoiets als de Three Sisters in Sydney’s Blue Mountains‚Ķ. heel karakteristieke rotspunten (Aiguilles de Bavella) als bergtoppen‚Ķ. onderdeel uitmakend van de Alta Rocca nabij Zonza, een prachtig berggebied met veel watervallen (o.a. Cascades Piscia di Gallo) en een gat in de rotsgrond dat Trou de la Bombe heet en waar ook weer veel verhalen over bestaan‚Ķ.

Vanuit de parkeerplaats kun je vertrekken voor diverse uitgezette lange of korte wandelingen, onder ander naar Trou de la Bombe. Ook de GR20 loopt er door heen.

Oja, ergens staat een kruis, op een van de Bavella pieken, bijna alleen met een verrekijker te zien vanaf de parkeerplaats. We hebben het kruis aangeraakt en dan nog konden we weer verder en hoger…. op de hoogste top hebben we het Wilhelmus gezongen….
Je kunt er voor kiezen om ‚Äď als je vanaf Solenzara komt ‚Äď om te keren en dezelfde weg weer terug te gaan. Die is in ieder geval korter, maar dan mis je oa het dorpje bergdorpje Zonza, de waterval Piscia Di Gallo en het stuwmeer Lac Osp√©dale . Een prachtige weg D268/D368, een fantastische dagtrip.

Le Ravin du Polischellu

“Waterbekkens waarbij je van de een naar de ander klimt en je kunt er ook in springen van de rotsen‚Ķ door watervallen glijden, een stuk of 7‚Ķ nee 15‚Ķ.. moeten jullie heel leuk vinden‚Ķ”

Dat was ongeveer de omschrijving die onze reisgenoten gaven van de klimpartij door het water nabij Bavella… en inderdaad is dat wat voor ons… maar waar waren die nou toch ook al weer. Mogelijkerwijs zou dat weleens de tocht, die staat beschreven in de Natuurgids Corsica pagina 144 kunnen zijn…..

En inderdaad Le Ravin du Polischellu was de plaats die ze bedoelden. Vlakbij voorbij de brug parkeerden we en liepen en klauterden naar het laagste bekken (10 minuten) en maakten daar kwartier. Vervolgens gingen we in groepjes naar “boven” en sprongen en gleden we weer naar beneden. Geweldig! Diverse groepen mensen gekleed in pakken, met helmen op en touwen bij zich kwamen ook door dit ravijn naar beneden: canyoning dus!

Ik weet niet hoeveel bekkens we precies naar boven zijn gegaan… een stuk of 6 is mijn idee…. in de wilde verhalen komen we nu al tot 32!

In 2007 heb ik een canyoning gedaan in deze beek. Geweldige ervaring, ga ik op de foto links gewoon glijdend naar beneden: in mijn pak en helm werd ik ondersteboven gelanceerd en vloog ik vanaf het tweede deel van waterval in een ruime boog door de lucht het water in! Kicken! Zie hier voor het verslag en filmpje (2009). Inmiddels heb ik die familiecanyoning al diverse malen gedaan en het blijft leuk!

Inmiddels is deze plek al tot nationale toeristenspot gebombardeerd. Dagelijks komen er veel gezelschappen naar dit ravijn en de watervallen om te genieten van het moois en de spectaculaire glij- en springpartijen van o.a. de mensen die meedoen aan de canyoning. Tussen 11.00 en 16.00 be√ęindigt de ene na de andere groep hun canyoning.

Langs de weg (D268) naar de top, zijn diverse parkeerplaatsen gemaakt oa bij de diverse ravijnen, nabij de Polischellu, de Vacca, de Purcaraccia. Deze liggen overigens niet zover van elkaar vandaan.

Canella ‘Beach’

Snorkelen, van de rotsen springen,¬†beachvolleyballen, zwemmen en spetteren en natuurlijk lekker zonnen‚Ķ. de ingredi√ęnten voor een strandje in een baaitje‚Ķ en dat is dus Corsica ten voeten uit‚Ķ..

Zo is er een strandje (Revellata) net boven Calvi waar wij een aantal keer geweest zijn, en zo is er Canella Beach… en zo zijn er nog veel meer!

Canella ligt iets voorbij Solenzara vanuit het noorden gezien. Parkeren langs de T10 en dan naar beneden…. of je gaat eerst even in het avonturenpark vlak voor Solenzara je uitsloven in allerlei bomen en touwladders, zeg maar tussen de 5 en 15 meter hoog… Er zijn trouwens meer mooie baaien en strandgelegenheden tussen Solenzara en Porto Vecchio zoals bij Favone, Tarcu en Fautea.

Je kunt natuurlijk ook eerst een bezoekje brengen aan Porto Vecchio hetgeen wij in 2005 hebben gedaan, maar er weer snel door heen reden. nergens parkeerplaats… andere keer eventueel maar weer…. En dus in 2012, we aten er een heerlijke salade onder DE BOOM (Zie verderop.) En toen tja natuurlijk even lekker zwemmen bij Canella!

De baai van Canella is een van die baaitjes waar je heerlijk kunt snorkelen. Je ziet alle vissen, die je dicht bij de kust van Corsica kunt zien zwemmen, hier bij elkaar. Van het kleine blauw/paars achtige visje, de oranje schuchtere vissen tot grote met en zonder strepen. Je kunt er ook door allerlei scholen heen zwemmen. Je waant je af en toe net in een aquarium. (weet iemand de namen van die vissen? Dan graag even een mailtje.)

Casteddu d’Araghju

Corsica bezit enkele oudheidkundige vindplaatsen zoals:¬†Filitosa, Capo Muro, Aleria, maar er zijn ook veel oudheidkundige overblijfselen waarvan de vele burchten (o.a. Corte, Calvi, Bonifacio), de¬†Genuese bruggen,¬†Genuese torens en de¬†megalieten¬†de bekendste zijn. In deze reeks hoort ook het Casteddu ‚Äėd Araghju nabij Porto Vecchio.

Via een muilezelpad ga je in één ruk door naar boven, alwaar je eerst je hempie kan uitwringen van het zweet, het is echt steil, maar wel loopbaar! Maximaal 4 meter hoge muren, halve torens en kamertjes gebouwd van oude op elkaar gestapelde stenen, laten hier de resten zien van wat eens een fort was. Prachtig uitzicht over zee en de valleien. Deze restanten worden toegedicht aan de 4000 jaar oude Torrebeschaving die hier vroeger heerste.

Gelukkig is er na het bezoek aan deze vindplaats een gelegenheid om wat kouds te drinken onder een aantal dikke bomen…. Heerlijk!

Porto Vecchio

Het moest er een keer van komen: een echt bezoek aan Porto Vecchio. Wij zijn er 2 keer doorheen gereden en vonden toen geen parkeerplek. We zijn natuurlijk een keertje bij de reusachtige Geant boodschappen wezen doen, maar echt een bezoekje aan het stadje en dus aan DE BOOM, nee, dat was er dus nog steeds niet echt van gekomen. In 2012 wel. Behalve de gezellige straatjes, met eettentjes, winkeltjes, kerkjes, uitkijkjes en doorkijkjes enz werd de stad al in de sfeer van de Tour de France gebracht. Op het Gebouw van de Cultuur hingen 2 mega truien: een gele en een groene en alle parkeermeters werden voorzien van reclame voor: Le Grand Depart de Tour de France 2013. Zie hier ons verslag.

Maar terug naar de boom. Hij staat er nog, ik vind wel dat hij erg weinig ruimte krijgt. Het hele pleintje staat vol met tafeltjes en stoeltjes. Van welke uitbater precies, dat is maar afwachten. Maar aan de andere kant, de boom gaf heerlijke schaduw.

Overigens blijkt de boom een plant te zijn: Phitolacca Dio√Įca en wordt door het Office du Tourisme ‚ÄúLe Bel Ombra‚ÄĚ genoemd. Hij is gepland in 1901.

Palombaggia

Ken je die foto’s uit de Natuurreisgids Corsica over de stranden nabij Porto Vecchio? Zeg maar van de bountystranden van Corsica of te wel o.a. van Palombaggia en St. Giulia? Wij wel en wij hebben gezocht en bezocht….

We hebben de stranden van Palombaggia natuurlijk gevonden, maar het zag er wel heel anders uit. De foto’s zijn prachtig, maar zonder mensen en in de zomer zijn die er wel: in vele soorten en maten!

We waren er al vroeg (9.30 uur) en we vonden het toen al moeilijk om een plaatsje te kiezen… inderdaad toen viel er nog wat te kiezen. Maar alras zaten er al meer mensen om ons heen dan Zandvoort en Scheveningen bij elkaar….. Het was topdruk in augustus. Ongetwijfeld is dat anders in juni en september, dan moet het hier heerlijk toeven zijn.

Want de bomen zijn inderdaad zoals op de foto, het blauwe water is nog helderder dan een zwembad met vers chloorwater (zonder chloorsmaak maar wel zout), het zand witter en fijner dan nergens anders op Corsica.

Slechts een paar tientallen meters uit de kust zijn diverse plateaus waar heel wat vissen gespot kunnen worden! De vissen die eten letterlijk uit de hand als je met wat voer (brood) de zee ingaat. Je bent dan niet alleen, want behalve een gigantische school vissen komen er ook vele snorkelaars op de vismenigte af gezwommen om al het moois van dichtbij te bekijken.

Bonifacio

Kenmerkend voor Bonifacio zijn de krijtrotsen. En die kun je natuurlijk alleen maar goed zien vanuit een boot‚Ķ dat hebben we dus gedaan‚Ķ. net de haven uit, de boot met de kop in de golven en de wind‚Ķ en wij zaten voorin in de open boot om foto’s te maken en te filmen‚Ķ‚Ķ schitterende film‚Ķ nee, niet alleen om de prachtige rotsen, maar vooral ook om de lol die we hadden door de boegwaterpartijen die over ons heen neerdaalden en ons kletsnat maakten‚Ķ.

collage_bonifacio

Inhammen en grotten, DE trap waar vele verhalen over gaan, maar zeker ook het ‘Genuese’ stadje zelf‚Ķ‚Ķ eh of moeten we zeggen 2 stadjes‚Ķ want er is een benedenstad nabij de haven en een oude bovenstad (Haute Ville) in de burcht (Bastion de l’√Čtendard): fantastisch daar, maar wel effe een hele klim, maar de moeite meer dan waard‚Ķ

Ook kun je met een trap (zie foto) maar dan naar beneden langs de klif: de trap van de Koning van Aragon. Wel uitkijken voor je hoofd en een euro bij de hand hebben…. prijzen zijn van… juist een paar jaar geleden….

Als het een beetje meezit kun je hiervandaan de kust van¬†Sardini√ꬆen de eilanden Lavezzi en Cavallo zien‚Ķ. Deze kun je met een boot bezoeken, neem wel een parasol mee, want er groeit geen boom!

In 2008 zijn we nog van Bonifacio naar de zuidelijkste punt gewandeld. Prachtige tocht langs de afgronden van de krijtrotsen. Moet je zeker doen, en heb je eten en drinken bij je… ga dan aan het eind naar beneden naar een strandje om te picnicken. Fantastisch!

TIP: de parkeerplaatsen en vrije parkeerplekjes van Bonifacio stromen vanaf half tien in de morgen vol. Kom je na 10 uur, dan is het al flink zoeken geblazen. Zorg dat je er dus voor half 10 bent, kun je in relatieve koelte nog lekker bovenlangs de krijtrotsen lopen.

De foto van de cover van ons boek Beleef Corsica is Bonifacio op en top. Mooie kliffen met “Grain de Sable”. Onder de azuurblauwe zee.

Montagne de Cagna

In de bergen van di Cagna kun je ook een mooie wandeling maken meldt de Natuurreisgids Corsica. Toen wij in het zuiden van Corsica kampeerden op camping Kèvano kwamen we haast als vanzelf in dit gebied. Er lopen namelijk niet zoveel wegen in deze omgeving. We kozen het weggetje naar het dorpje Giannuccio, waar de weg ophoudt en je alleen te voet verder kunt.

Wij hebben de beschreven wandeling naar de L‚ÄôUomo di Cagna (de man van de bergen) niet gedaan. De gids belooft een mooie rotspartij na een traject in bos en maquis. Wel hebben we wat rondgelopen door het gehucht en zijn wat weggetjes links en rechts ingeslagen en genoten van de vele vlinders en bloemen. Houd je van mooie vergezichten, dan hoop ik voor je dat de lucht helder is, want je kunt hier alle hoge bergtoppen op Corsica zien liggen alsmede¬†Sardini√ę.

De rotspartij die de L’Uomo di Cagna vormt, was jaren een baken dat samen met de Lion de Roccapina veel zeelieden de weg wees. Zo duidelijk was deze rotspartij te zien, die op 1224 meter hoogte ligt.

Het vliegveld van Figari, waar oa prijsvechter Ryan Air op vliegt, ligt naast deze bergketen, dus is het tegenwoordig meer een baken voor de vliegtuigen.

adminZuid Corsica