Ervaringen aan de westkant van Corsica

Je vindt hier onze ervaringen in deze regio die 3 kleine streken bevat. Cinarca, Deux Sorru en Dex Sevi. Beter is deze regio bekend om Les Calanques de Piana, Porto en Unescoreservaat Scandola.

Een van de mooiste natuurgebieden op Corsica. Maar niet alleen natuur, zo is er ook het dorpje Cargèse met 2 bijzondere kerken, Girolata, het plaatsje waar je niet met de auto kunt komen (maar wel per boot of muilezel) en vele andere dorpjes. De streek bevat 2 baaien: de zuidelijkste baai met Sagone als bekende badplaats en de noordelijkste met Porto als “hoofdstad”.

Onze uitvalsbasis voor dit gebied is camping Sagone, 2 km van de kustplaats Sagone. Een prima gezellige camping. De actie-radius is hier wat groter, dan wanneer je in Porto zit. Zo is zowel Ajaccio als Porto bereikbaar, maar ook het achterland.

Scandola: tocht der tochten…..

Om 6 uur ‘s morgens uit bed….. en dat in je vakantie, maar het was voor een goed doel. Een boottocht helemaal naar het Natuurreservaat Scandola aan de bovenkant van de Golfe de Porto. Dat is vanuit Propriano dus heel wat kilometertjes varen. Toen we ‘s avonds om 7 uur terug waren stond er net geen 200 km op de teller. Maar o wat hebben we een mooie dag gehad.

Natuurlijk het weer is mooi, de bemanning gezellig, de natuur prachtig…. MAAR de tocht der tochten werd wel heel speciaal toen mijn zus Patricia riep: dolfijnen! En hoe dat verder af liep kun je hier lezen en zien!

Het is haast niet mogelijk om de prachtige kleuren die de rotspartijen langs de kust hebben, goed in foto’s te vangen. We hebben ruim 100 foto’s gemaakt en gelukkig zijn er voldoende die een goede indruk geven van het Unesco werelderfgoed, dat Scandola is. Een paar van de mooiste foto’s zie je hier op een collage.

Behalve de kleurrijke rotspartijen van Iles Sanguinaires, de Calanques de Piana, Girolata en Scandola hebben we nog meer gezien: wat dacht je van een nest met jonge visarenden en de ouders die rondvlogen om eten te halen. De vele stormvogels en meeuwen, de vissen die werkelijk als aasgieren op het in het water geworpen brood afkwamen, de kuifaalscholvers…. te veel om op te noemen.

Het was een tocht om nooit te vergeten. De rederij “Promenades en mer” waarmee we voeren is gevestigd in Propiano. Je moet reserveren en van te voren betalen, maar krijgt je geld terug als de tocht niet doorgaat. Maar ook vanuit diverse andere stadjes/dorpjes van de westkust kun je een rondvaart naar dit prachtige natuurreservaat maken.

D84

Vroeger was de D84 een ezelspad, althans een deel ervan want sommige delen lopen een paar tientallen meters parallel aan de D84. Je kunt daar mooie wandelingen maken. Lees de Natuurgids Corsica er maar op na, blz 52: Gorge de la Ruda en Scala di Santa Regina.

Wij kwamen uit Corte en gingen richting Porto. Je weet nagenoeg van te voren dat je dat niet haalt. De weg is erg bochtig en er is zoveel te zien onderweg dat je vaak wilt stoppen om dorpjes en landschappen te bekijken. Het dorpje Calacuccia bijvoorbeeld alwaar ook allerlei vee over de weg liep en je uitkeek over het stuwmeer. Ons belangrijkste doel eigenlijk waren de Cascades de Radule. Opgewekt begonnen we onze wandeling naar de Radule. Soms de rood/witte strepen volgend van de GR20, langs een geitenmelkplaats, naar de Radule, alwaar zich ineens een pakket donkere wolken over de bergkammen heen kwam zetten.

En ja hoor, net gearriveerd bij deze watervallencombinatie barstte er een hevig onweer los. We hebben wat kunnen schuilen bij een rotswand, maar zijn toen maar met wat ervaren lopers mee terug gelopen naar de parkeerplaats. Evisa hebben we niet meer bereikt, laat staan Porto… maar al met al was het weer een prachtige tocht! (en oja, er zijn vele wegen als de D84!)
Porto

Porto, we zijn er een een paar keer geweest.In het begin van onze Corsica historie in 1996, maar ook in 2010 en latere jaren. Voor velen is hier het begin van heel veel moois. Vele wandeltochten en mooie natuurtochten beginnen of eindigen hier. Zowel te voet en met de auto als via het water. Want veel heel erg mooie plekken in de buurt kunnen alleen maar via het water bereikt worden.

De Golfe de Porto staat dan ook garant voor in ieder geval 2 natuurspektakels: het Unesco natuurreservaat Scandola en de prachtige rode Calanches de Piana en Capo Rossa.

Behalve de prachtige kust van de baai is het achterland hier ook geweldig mooi en heel bergachtig tot meer dan 2000 meter hoog.

Om Porto te bereiken moet je wel een stevige maag hebben, want de weg erheen is zeer bochtig met de mooiste ravijnen 10 cm naast je…… de D81 rijd je niet even in een uurtje hoewel het aantal km dat wel doet vermoeden!

De actie radius bij Porto is niet zo groot vanwege de bochtige weggetjes. Vandaar dat het op de campings een komen en gaan is van toeristen die hier een paar dagen verblijven en dan weer verder trekken. Gelukkig heeft men de laatste jaren de wegen aanzienlijk verbeterd.

Les Calanche de Piana

Les Calanche of Les Calanques de Piana hadden we al twee keer eerder in de verte zien liggen. Vanuit Porto en vanuit de boot toen wij de tocht naar Scandola maakten. En in 2008 kwam het er dan een keer van. Wij kampeerden in Sagone en van daaruit hebben wij 2 maal de prachtige rotsformaties bewonderd en gefotografeerd.

scandolaInderdaad we waren niet de enigen. Naast de weg zijn diverse vakken in de rotsen gehouwen om toeristen even te laten parkeren om van dit schitterende natuurschoon enige digitale herinneringen te schieten. Natuurlijk plaatjes van Le tête du Chien, “het hart” (zie hiernaast) en het Chateau Fort (allen rotsformaties).

En ja, ja, ook hebben we een lekkere verfrissing gedronken in het beroemde Café Les Roches Bleues. Dit café is schitterend gelegen te midden van de granietformaties, tafoni en andere rotspartijen, die in de ochtend een heel andere kleur uitstralen dan ’s avonds als de avondzon op de formaties schijnt.
In het verlengde van de Calanche ligt Capo Rosso: een machtige rode rots met een duidelijk waarneembare trotse toren: Tour de Turghio. Je kunt er in anderhalf uur naar toe wandelen vermeldt de Natuurreisgids Corsica die natuurlijk uitgebreid schrijft over de Calanche en Capo Rosso. Deze gids meldt niet alleen dat het de hoogste kaap is van Corsica en de één na hoogste van Frankrijk, maar ook beschrijft ze de wandelingen die je in deze prachtige gebieden kunt maken. Ook vermelden ze het mooie strand Arone in één van de mooie baaien…

Menigeen heeft dit stukje natuur in z’n top 10 staan van natuurschoon op Corsica: wij ook!

Cargèse

Kenmerkend zijn de 2 kerkjes die tegenover elkaar staan. Een katholieke en een Griekse…. Waarom een Grieks vraag je je af en dan snuffel je eens rond in diverse gidsen om meer te weten te komen over dit aardige dorpje, prachtig gelegen tussen Porto en Ajaccio. Het enige dorp/stad met 2 verschillende kerken op Corsica.

Halverwege de 17de eeuw vestigde een groep Griekse families zich op Corsica. Zij waren op de vlucht voor de Turken en de Fransen deporteerden ze naar Corsica. Eerst in Paomia en later in Cargèse. Zij mochten daar hun tradities en religies behouden en bouwden dus een prachtig kerkje met iconen in Byzantijnse stijl en een 13 eeuws dubbelzijdig paneel van de kruisiging van Christus. Op paasmaandag start elk jaar weer een orthodoxe paasprocessie vanuit de Griekse gemeenschap.

Naast de kerkjes zijn er leuke terrasjes en heb je mooie vergezichten over de baai van Sagone. Ook zijn de noordelijk gelegen Les Calanche snel vanuit Cargèse te bereiken. Kortom een dorpje dat zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Sagone – Vico

Sagone is de buitenplaats, voorstadje, strandgelegenheid voor Vico. Net als Porto dat is voor Ota. Dat was in vroegere tijden niet zo toen Sagone een belangrijke Romeinse stad was en vanaf de elfde eeuw zetelde er een bisdom. De bisschoppen woonden in het 15 km verderop gelegen Vico.

Sagone stelt nu eigenlijk dus weinig voor: een paar boulevards, vele stranden, parkeerplaatsen, een haven, een Genuese toren, restanten van een kathedraal, supermarkt en natuurlijk de camping die niet aan het strand ligt en waarvoor je eigenlijk wel vervoer moet hebben. Hij ligt een km of 2 van het strand richting Vico.

Vico is wel echt een aardig dorpje, met pleintjes, winkeltjes, cafeetjes en terrasjes. Je komt er via de D70 die vanuit Sagone door het Liamonedal loopt en voorbij Vico verder gaat naar de D84.

Vico is ook bekend om zijn heerlijke wijn van Domaine Vico. Best een lekker wijntje voor op de camping en ook goed voor diverse prijzen. De druiven worden op 90 hectare nabij Vico geplukt waaronder de bekende Corsicaanse druiven: Niellucciu en Sciaccarellu.

adminWest Corsica