Onze ervaringen in het gebied van de Groot Valinco

In het zuidwesten van Corsica ligt een baai: de Valinco

Onze ervaringen in de regio’s rond de Golfe de Valinco;. Deze regio – Groot Valinco- – bevat de regio’s Sartenais en Taravo en strekt zich tot tegen de “achterkant” van de Bavella.

In deze baai hebben we weleens dolfijnen zien zwemmen! Aan de Noordkant van de baai heb je veel campings liggen. Ze hebben ons nooit echt aangetrokken, maar misschien zijn we te hard voorbij gereden. Camping Ras’Bol kon ons in 1996 niet echt bekoren, maar dat is al zo lang geleden, we moeten maar eens terug om te zien hoe deze camping zich ontwikkeld heeft.

Aan de noordkant van de baai mooie stranden, leuke eettenten. Aan de zuidkant, nog mooiere stranden in oa. baaien, kortom de weg langs de baai zeker eens rijden! Neem je zwem- en snorkelspullen mee!

Ook het achterland is mooi en bergachtig, wat wil je als je van Propriano dan ook naar Zonza kan rijden en de toppen van het Bavella massief kunt zien liggen (en fotograferen natuurlijk). Levie, San Gavino Di Garbini, Quenza, Sant Lucie de Tallone, allemaal plaatsjes waar je even bij stil kunt staan. Een prachtig achterland dus!

Onze ervaringen

Rocher du Lion

Les Rocher de Roccapina met als topattractie de gekroonde sfinx: De Lion de Roccapina

Wat maakt de leeuw nu een leeuw….. als je die rotsformatie daar zo ziet, dan lijkt het toch echt een leeuw. Hij straalt macht uit. En die afgebrokkelde toren op de granieten  kop geeft deze leeuw een koninklijke kroon.

Je kunt er naar toe wandelen, niet vanaf de parkeerplaatsen langs de N196 met de vele toeristen die hun kiek willen maken, maar een paar km verderop. Een redelijk berijdbaar weggetje nabij Auberge Coralie brengt je langs een camping naar een parkeerplaatsje, alwaar je een wandeling kunt maken van een goede 2 uur door dit beschermde gebied.

Toen wij kampeerden op Camping Kèvano nabij Pianottoli  – Caldarello was dit natuurgeweld natuurlijk een must. Net als een bezoek aan de mooie stadjes Sartène en Bonifacio. Camping Kèvano  zelf ligt in nogal rotsachtig gebied. Le Chaos de Pianottoli – Caldarello zijn van die rotsformaties die bijzonder veel indruk maken. En heb je er nog niet genoeg van dan kun je nog naar L’Uomo di Cagna.
Menhirs en dolmen

In 1996 zijn we in Filitosa geweest. Een parkachtig museum met ruïnes, dolmen en menhirs….

We kregen een paar jaar later de tip om ook eens naar de menhirs en dolmen ten zuid-oosten van Sartène te gaan kijken. Dat hebben we gedaan. Voorbij Sartène de D48 op, dan bij de splitsing eerst gekozen voor Alignement de Palaggiu. Na 20 minuten lopen kwamen we op een veldje zo groot als een grote gymzaal waar 258 menhirs stonden. Deze menhirs zijn pas eind 19e eeuw ontdekt.

Vervolgens gingen we weer terug en bij de kruising naar de dolmen en menhirs van Stantari. Dat ze zo mooi glad zijn zou gekomen zijn door erosie van wind, regen, maar ook het schuren van dieren tegen de grote stenen.

We hadden er iets meer van verwacht, maar alles zag er nogal verlaten en verlopen uit. Ooit was er kennelijk een infopunt en/of verkooppunt voor versnaperingen geweest, maar net als alle hekken en borden was het allemaal nogal verpieterd. Zou dat nu nog zo zijn?

Sartène

Het stadje Sartène zie je overduidelijk liggen. Zelfs vanuit een boot in de baai van Valinco zie je de huizen tegen de bergrug staan. En dat het tegen een bergrug aan ligt merk je niet alleen op de weg er naar toe, maar ook in de stad zelf. Als je de doorgaande weg van Propriano naar Bonifacio neemt, dan moet je echt terug naar de eerste versnelling!

Het centrum van Sartène heeft een gezellig pleintje waar het o.a. heerlijk ijs eten is en een paar kneuterige straatjes…. en verder is het eigenlijk niet zoveel. Je kunt er bij de VVV wel gelukkig genoeg folders halen, want er is genoeg in de omgeving te doen!

Zo waren er voor ons nichtje Liselotte de paarden favoriet. Even ten westen van Sartène begon voor haar een prachtige dagtocht met paard door de mooie natuur. En natuurlijk moesten de paarden even zwemmen.

Later reden we er met de auto rond en zagen o.a. een brug (Pont de Spin a Cavellu) waar ze met de paarden over heen waren gegaan. Niet zo maar een brug: maar 1 van de vele Pont Génois (Genueese bruggen) waarvan er nog veel meer zijn op Corsica.

Pointe de Campomoro

Daar sta je dan. Bovenop de Genuese toren van Belvédère-Campomoro aan de Golfe de Valinco. En dan kijk je naar beneden en dan zie je ze liggen…. rotsen, rotsblokken, prachtig van kleur.

De Natuurreisgids Corsica beschrijft deze plaats als onthutsend mooi. Oké, de wandeling naar de toren is mooi, de toren zelf is mooi, maar van het boekje moeten we toch echt naar de rotsen zelf om betoverd te worden door de prachtige kleuren. We hebben wat twijfels, maar aangezien het boekje al zo vaak gelijk heeft gehad lopen we er toch naar toe….. (Natuurgids Corsica is niet meer te koop. Wel zijn er 2e hands exemplaren via Bol.com te koop. (niet twijfelen: gelijk kopen)

En weer hebben de auteurs van deze gids het bij het rechte eind. Als je er midden in loopt, de golven er op kapot ziet slaan en de variëteit aan kleuren en vormen ziet, dan ja, dan is dat onthutsend mooi……: oranje, lichtgele tinten tot donkerrood en diepzwart. Grillig met gaten of afgeslepen ronde vormen… Word betoverd door de hanenkam!

Dus als je ook op die toren staat: ja inderdaad ga naar beneden!

collage_corsica_1Filitosa

In ons eerste jaar dat we op Corsica gebivakkeerd hebben, zijn we in Filitosa beland. Wij kampeerden aan de Golf van Valinco in Olmeto Plage camping Ras ‘l Bol.

Prehistorique de Filitosa…. wat moesten we ons daarbij voorstellen? We hadden toen nog geen boekje bij ons over allerlei wetenswaardigheden dus heeft onze nieuwsgierigheid er ons toe gebracht een kijkje aldaar te nemen. En het was verrassend interessant.

Allerlei beelden, megalieten (menhirs en dolmens) en ruïnes van gebouwen stonden verspreid in een veld… de ruïnes zijn zowel van prehistorische tijden als van later, toen deze plaats een vesting was.

Zo interessant bleken ze te zijn dat ze op de erfgoedlijst van de Unesco zijn geplaatst. Een bezoekje zeker waard!
Propriano

Centraal gelegen stadje, waar je je boodschappen doet in oa.de supermarkt. Waar je door de haven slentert. Af en toe komt er een grote veerboot afmeren of en cruiseschip. Verder vinden wij dit stadje niet zo interessant. Je komt er eigenlijk altijd wel langs als je van noord naar zuid wil in de zuidwest hoek.

adminGroot Valinco op Corsica