Tips keuze veerdienst

Actueel

2016 is een bijzonder jaar voor de veerdiensten naar Corsica en Sardinië.

 • Corsica Ferries heeft 6 nieuwe lijnen geopend, wo vanuit Frankrijk naar Porto Vecchio. Ook varen ze van Toulon en Nice (beperkt) naar Sardinië
 • Moby Lines heeft Tirrenia overgenomen.
 • Failliete SNCM heet nu Maritima Ferries.
 • La Méridionale mag op enkele boten geen passagiers meer vervoeren.

Advies op maat.

Uit allerlei reacties begrijp ik dat veel mensen het moeilijk vinden uit het grote aanbod de juiste of meest voordelige overtocht te kiezen, de voor- en nadelen af te wegen. Ze zien “door het bomen het bos” niet (meer).

Voor die mensen heb ik “het advies op maat” in het leven geroepen. Je vult hieronder je gegevens in en binnen drie dagen heb je een advies. Dit advies kan je helpen efficiënt te boeken. Ik reik je verschillende mogelijkheden aan indien die er zijn. Mogelijkheden waar je misschien zelf niet aan hebt gedacht. Daarbij geef ik een toelichting. Je kunt daar eenmalig nog een vraag over stellen indien iets onduidelijk is. Dit advies kost tussen de 25 en 35 euro maar is nu tijdelijk slechts 22 euro!

[Lees hier verder]

 

Algemeen

Er zijn 3 grote veerbootmaatschappijen die varen op Corsica: 

Op de deze websites kun je de verschillende veerdienstmogelijkheden met elkaar vergelijken en boeken. Je krijgt dan een voucher waarmee je je ticket in de haven moet ophalen:

Heb je geen idee van prijzen…. dan kun je op deze pagina indicatieve voorbeeldberekeningen bekijken voor een heenreis op maandag 11 juli 2016 en retour op vrijdag 5 augustus 2016.

Proefboeken

Als je gaat uitzoeken welke veerdienst of veerbootmaatschappij geschikt is voor jouw overtocht, dan kun je een proefboeking doen. Dat wil zeggen, je doet gewoon alsof je echt boekt, maar op moment dat je moet betalen stop je. Over het algemeen weet je – vaak al een paar vensters eerder – meer dan genoeg!

Tip: Het is ook mogelijk om bij de ene veerbootmaatschappij een enkeltje heen te boeken en met de andere maatschappij terug te varen: al dan niet vanuit andere havens!

Boekingtips

Waar moet je nu opletten als je de reis (digitaal) gaat boeken? Er zijn 5 uitgangspunten: de route, de afstand, de aankomst en vertrektijd, nachtboot/dagboot en natuurlijk de kosten.

1. De route
Hoewel je ook vanuit Italië kunt oversteken, zullen veel mensen voor een Franse haven kiezen: Marseille, Toulon of Nice. De havens liggen niet ver uit elkaar dus, dat maakt qua route niet zoveel uit. Toulon vinden wijzelf de prettigste haven om vanuit te vertrekken. Het rijdt heel gemakkelijk aan. Als je te vroeg bent, kun je naast het inscheepterrein parkeren en even over de boulevard slenteren of wat lekkers drinken om in de stemming te komen. Populair is ook het Italiaanse Livorno. Het ligt het dichtstbij het eiland. Ook Genua en Savona zijn populair. De vraag betreft de route is: wat vind je het prettigste aanrijden. Mensen ut de Duitse grensstreek zullen eerder voor Italië kiezen dan mensen uit de kuststreek. Verder moet je rekening houden met tol op de Franse en Italiaans snelwegen en een vignet in Zwitserland. Ook moet je in Zwitserland door de Gothardtunnel of over de pas. De afstand Utrecht -Marseille  en Utrecht-Genua is ongeveer even ver, namelijk:  zo’n 12 uur rijden over ongeveer 1200 km.

Als je op het eiland aankomt, wil je dan nog ver reizen? Corsica heeft diverse havens waar veerboten aanmeren. De 6 belangrijkste zijn Bastia, Ajaccio, Calvi, Ile Rousse, Propriano en Porto Vecchio. Niet alle veerdiensten vertrekken VANUIT alle havens of NAAR alle havens.

 Ook is het mogelijk  Corsica (Bonifacio) te bereiken via het Sardijnse : Santa Teresa Gallura. 

2. De afstand
Je kunt dus via Italië of  Frankrijk overvaren, maar het gaat niet alleen om de km over land, maar ook om de km over zee. De reisafstand Livorno – Bastia is het kortst, hoewel de snelboot er vanuit Nice soms nog korter over doet.  De reisduur over zee wordt dus mede bepaald door de snelheid van de boten! En dat kan enorm variëren. Overtochten kunnen in tijdsduur variëren van 3 tot 15 uur. Wil je dus niet te lang op de boot zitten, dan kan de keuze voor een veerdienst die kort onderweg is, bepalend zijn. Over het algemeen wordt bij het “proefboeken” vermeld hoelang er over de overtocht wordt gevaren. Overigens mag je met een aanhanger niet op alle ferry’s, maar wel bijna allemaal.

3. Aankomst/vertrektijd 
Dit is misschien wel het belangrijkste uitgangspunt! Want als de boot ’s morgens om 8.00 uur vertrekt dan dien je dus zeker om een uur of 7.00 in de haven te zijn. Kun je daar dan ook op dat tijdstip zijn? Of – als je eenmaal overgevaren bent – kom je om 21.30 uur het eiland op. Kun je dan nog wel onderdak vinden? Datzelfde geldt dus ook voor de terugweg. De wegen zijn over het algemeen prima, maar er GEEN snelwegen.

4. De nacht- of dagboot 
Een handige optie kan zijn om een nachtboot te nemen. Als je dan ’s morgensvroeg het (ei)land op rijdt dan heb je alle tijd om rustig naar je vakantieplek of huis te rijden. Goed uitgerust en gedoucht. Voor een nachtboot moet je vaak een hut of stoel boeken. Maar je ziet ook reizigers gewapend met een matrasje de nachtboot op komen om vervolgens ergens op de boot een plekje te vinden waar ze kunnen slapen. Ben je met 5 personen en boek je een hut van 4 personen, dan kun je voor de 5e persoon een matrasje neerleggen in de hut. Je hebt dan wel allemaal de beschikking over een eigen douche en wc in de hut!
Voor de goede orde: nagenoeg alle veerdiensten varen met boten waar je NIET in je caravan of camper mag overnachten! 

5. De kosten 
Het is niet – zoals op veel veerdiensten gewoon – dat een ticket voor de veerboot naar Corsica of Sardinië altijd en overal hetzelfde kost. Sterker nog: dezelfde veerdienst vanuit dezelfde haven op het zelfde tijdstip met dezelfde boot en maatschappij kan een paar dagen later goedkoper zijn of duurder.

Rekening houdend met bovenstaande kun je op zoek gaan naar de voordeligste overtocht. Natuurlijk via een reisbureau, maar ook heel goed zelf op de websites. (proefboeken!) En dan kom je er achter dat: een overtocht tot wel 4 keer duurder uit kan komen vergeleken met de goedkoopste overtocht. Dus dat wordt puzzelen: bij sommige maatschappijen is elke overtocht even duur, bij een ander is dinsdag een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld zaterdag. Bij de één helpt het enorm om vroeg te boeken, bij een ander kun je goedkoper mee op de halve vrachtboten. Neem je de nachtboot, dan moet je vaak een hut boeken die minimaal tussen de 50 en 100 euro kost. Maar dat scheelt dan wellicht weer in de overnachtingskosten onderweg.

Checklist voor een keuze uit honderden afvaarten:

 • Nacht- of dagboot
 • Route: welke haven of maakt het je niet uit
 • Vertrektijd in de haven haalbaar?
 • Aankomsttijd aan overkant logisch? Zoeken van een camping/accommodatie. (dus ook voor terugreis!)
 • Met of zonder aanhanger (aanhangers zoals vouwwagen en caravan kunnen niet met elke boot mee)
 • Plaats van aankomst belangrijk?
 • Dag van overtocht belangrijk? Weekend is soms veel duurder.
 • Lengte/tijdsduur van overtocht belangrijk = variërend van 5 – 20 uur?
 • Korting belangrijk = meestal vroeg reserveren
 • Bonnefooi? Kies dan haven met meerdere afvaarten per dag.

 

Op de bonnefooi, kan dat?

Zeker met een aanhanger is het op hoogtij dagen belangrijk dat je reserveert! Wij hebben op boten gezeten waarbij alle dekken volstonden met auto’s, vrachtwagens,  bussen, caravans en campers….. maar het kan wel op de bonnefooi.

….. als het je niet uit maakt:

 • hoe laat je vertrekt
 • hoe laat je op Corsica aankomt
 • of je een snelle of langzame boot hebt
 • een nacht- of dagboot hebt.

Tja dan is NIET reserveren een prima optie…..

Als je voetganger bent en de boot zou vol zijn (wat ik me haast niet kan voorstellen) dan moet je wachten op de volgende boot….

Ben je gewoon met een personenauto dan is er heel vaak wel plek, misschien moet je wachten tot de volgende boot. In bovengenoemde gevallen is het dus handig op voorhand een haven te kiezen waar veel boten vertrekken.

Wel is het zo, dat voor een aantal maatschappijen geldt dat er aardige kortingen in het voorseizoen worden gegeven. De vraag is of je die kortingen ook krijgt als je in de haven een ticket koopt. Meestal betaal je de hoofdprijs.

Een ander voordeel van vooraf reserveren direct bij een maatschappij is: je hoeft niet meer te zoeken naar de ticketverkoop. Je wappert wat met je e-mailuitdraai en het komt allemaal goed!

Hoe laat moet je in de haven zijn?

Hoewel wij reizigers op de valreep, zwaaiend met hun e-mailticket de haven binnen zagen rijden en nog net op tijd de veerboot op konden rijden, wordt door de maatschappijen gevraagd om zo’n uur tot 1,5 uur van te voren aanwezig te zijn als je met de auto komt. Dit om de parkeerterreinen goed in te kunnen delen en vervolgens de boot optimaal te kunnen laden. Passagiers te voet hoeven niet eerder dan een half uur van te voren aanwezig te zijn. Overigens: wij zijn meerdere keren binnen het uur, soms zelfs een half uur van te voren het haventerrein op gekomen: niks aan het handje hoor! (behalve het klamme zweet)

Op de pagina met Algemene tips staan nog wat tips voor in de haven en op de boot.

NB1: Je kunt met Moby Lines overvaren van Santa Terese Gallura op Sardinie naar Bonifacio op Corsica en vice versa.

NB2: Tussen Sardinië en Sicilië zijn er ook overtochten mogelijk, zodat je ook een rondje kunt maken via Italië en de eilanden.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand

148 reacties op Tips keuze veerdienst

 1. Inge van Dam zegt:

  Wij willen boeken met Corsica Ferries maar komen gaande weg de boeking uit bij het zogenaamde Flex Tarif. Weet iemand hoe handig/raadzaam dit is om af te sluiten(is het een annuleringsverzekering?)

 2. Henk zegt:

  is het raadzaam om wijzigbare tickets te kopen, of wordt een eventuele annulering ook door een reisverzekering/annuleringsverzekering vergoed.
  En als je geen stoelen boekt, omdat die niet beschikbaar zijn kun je dan wel ergens zitten?

  • Wilge zegt:

   Bij mij werden ze zonder meer vergoed, toen het een keer bij mij speelde. Ja, je kunt in diverse zalen/lounches/restaurants ed en op het dek zitten.

 3. Nicolette zegt:

  Dag Wilbert, wat is het laatste nieuws over La Meridionale? Raad jij af om met deze veerdienst te boeken?

 4. suzan zegt:

  Hallo,

  Wij willen begin september 2016 naar corsica met de veerboot, er zijn genoeg keuzes dan. Wanneer wij echter terug willen half september zijn er nauwelijks mogelijkheden. Althans, corsica ferries biedt wel een terugtocht naar livorno aan maar die duurt 10.5 uur i.p.v. 4 uur.

  Komen er nog afvaarten bij binnenkort?

  Alvast bedankt.

 5. Els Kroese zegt:

  Dag Wilbert,

   

  je geeft aan dat je de haven van Toulon het prettigste vertrekpunt vindt.

  nu zie ik dat schepen naar Ile Rousse om half acht in de ochtend vertrekken.

  mag je dan al de dag ervoor het parkeerterrein op en daar slapen in de caravan?

  we zijn niet afhnakelijk van stroomaansluiting!

  en ik zie graag je voorbeeldberekeningen komen in november.

  groet

  Els Kroese

  • Wilge zegt:

   Nee, helaas mag dat niet. Livorno in Italië is bij mijn weten de enige haven waar dat kan.

   Groet,

   Wilbert

   • Cervantes zegt:

    Het niet mogen parkeren (met caravan) op het inscheepterrein lijkt mij wat vreemd.

    Hoe doen  vrachtwagens dit dan?? ; er is ruimte zat.

     

    • Wilge zegt:

     Soms mag je een uur voordat de boot vertrekt het inscheep terrein pas op en soms wel een halve dag of meer. Daar valt – althans voor wat ik begrijp – geen peil op te trekken. Wat ik wel weet dat het soms een enorme chaos in de havenstad creeert als men nog niet het – lege – inscheepterrein op mag. Vrachtwagens staan er vaak al wel, meestal op een ander deel van het inscheepterrein. Wellicht hebben die andere rechten.

      

 6. Kimmy zegt:

  WAARSCHUWING:

  op 15-10-2015 wilden wij een overtocht maken van Porto Torres naar Marseille. Toen wij onze tickets gingen halen bij het kantoor in het centrum werd ons verteld dat er geen boten naar Marseille meer gingen. La Meridionale is failliet (geboekt via aferry) en SNCM staat op omvallen, zei het kantoor. Omgeboekt naar Genua, kregen €54 terug, om vandaar met de trein naar Marseille te reizen: €140 armer en 1 hele dag in Marseille kwijt. 

  Wij gaan aferry nog contacteren, maar denken niet dat we compensatie zullen krijgen. Er kan nl nog steeds geboekt worden voor Le Meridionale, dat is natuurlijk zeer kwalijk.

 7. martijn zegt:

  Welke veerdienst is het handigst om te nemen met een hond erbij? (tijd,kennel,hond op dek) Het liefst zo kort mogelijk. 

 8. Freya zegt:

  Ik ben prijsvergelijkingen voor de overtocht aan het maken. Zowel op de sites van de veerbootmaatschappijen als die 4 onderstaande sites die u geeft. Hieruit kunnen we al een goede keuze maken waar prijs/uur/duur een groot verschil maakt.

  Hoe komt het dat er bij verschillende overtochten heen wel een ligstoel gereserveerd kan worden, maar terug niet?

 9. Bart Boxman zegt:

  Hallo Wilge,

  zojuist heb ik je website ontdekt. Heel verzorgd en veelzijdig; complimenten!

  Wat betreft de veerverbindingen ondervind ik bij het zoeken naar goedkope mogelijkheden de moeilijkheid dat men overal moet beginnen met het invullen van vertrekhavens en datums. Dat is een probleem, want wij (als gepensioneerden) zijn niet gebonden aan dergelijke exacte keuzes als zoektermen. Wij willen 'ergens na de zomermaanden' naar 'een haven' van het vasteland naar 'een haven' op Corsica (en terug; desnoods via een andere verbinding). De keus uit de bestaande mogelijkheden komt pas later aan de orde, waarbij een lagere prijs een belangrijke factor zal zijn.

  Wij [2 volw. + auto] zijn flexibel, en zoeken dus gewoon een overzicht van alle verbindingen + prijzen in het hele najaar, zonder eerst al te moeten kiezen. Maar helaas tot nog toe zonder resultaat. BESTAAT er zo'n overzicht? Ik heb wel eens de indruk dat de informatie welbewust onoverzichtelijk gehouden wordt…

 10. Aad zegt:

  Is het mogelijk om onderweg te boeken, maar hoe kunnen we dan waar maken dat we geboekt hebben via internet.

  Hebben geen printer bij ons

  Groet Aad

 11. Ria Sijm zegt:

  Wij gaan 1 sept met de camper via Livorno naar Bastia.

  Daarna via Bonefatio naar Sardinie en willen dan ongeveer 10 Oktober via Olbia weer naar Livorno of Piombino.

  Nu zie ik dat je  via mobi maar tot September overtochten hebt kan ik ook ergens de afvaarten van Olbia naar Italie vanaf oktober ergens vinden .

   

 12. Vlieghe isabelle zegt:

  Kan ik met huurauto uit Marseille nr Corsica met bootovertocht? 

  • Wilge zegt:

   Hallo Isabelle,

   Ja dat kan, mits het autoverhuurmaatschappij daar toestemming voor geeft. Dus dat moet je dan bij de verhuurmaatschappij navragen. Maar is het niet handiger om op Corsica een auto te huren? Nu moet je nog geld neertellen voor de overtocht van de auto!

   Groet,

   Wilbert

 13. Marlies zegt:

  hallo,

  Is er al meer bekend over de SNCM qua boeken en zekerheid? 

  Wij willen begin juli naar de omgeving van Porto Vecchio met twee kids en de tent. Het idee was om met de boot naar Porto Vecchio te gaan zodat we bij aankomst zsm richting camping kunnen. Als SNCM nog onzeker is ga ik toch maar boeken voor Bastia denk ik.

  Alvast bedankt voor uw reactie!

   

  • Wilge zegt:

   Ach, de zekerheid is nog ver te zoeken, vorige week staakten ze nog een dag. Het zal maar net op jouw overtocht gebeuren. La Merioinale die je ook via SNCM kunt boeken, zegt dat ze je gegarandeert overzetten, maar die varen ook niet  op Porto Vecchio. En in een land waar ze vaak staken, neem ik persoonlijk het risico niet.

   In september komt er pas meer duidelijkheid over de siutatie met de SNCM.

   Succes, Wilbert

  • Astrid zegt:

   Hoi,
   Ik zou niet met SNCM reizen, wij stonden afgelopen jaar in Marseille met 2 kleine kinderen, zonder bericht. Ze waren aan het staken!! Dan kun je dus, als het mee zit een andere overtocht krijgen vanuit een andere haven, andere dag, en voor heel veel geld extra.

   Dit jaar proberen we het vanuit Italie :-) Hopen dat het wel gaat lukken.

   Succes.

 14. Joost zegt:

  Beste Wilge, ik wil op 5 augustus met ons gezin (vijven) het eiland verlaten. We zitten in Porto – Vecchio. We hebben alleen een auto met dakkoffer. De keuze lijkt zeer beperkt: op de dag er na: 6 augustus met de nachtboot via SNCM …. naar Marseille. Weet jij meer opties? Ik zit er over te denken om misschien naar Bastia te rijden maar… dat lijkt me in de praktijk wel 5 uur rijden? Alvast dank voor je hulp.

 15. Hus zegt:

  Zijn er ook boten van porto vecchio naar livorno in maand juli?

 16. P.Nederlof zegt:

  Kan ik de overtocht van Sardinie naar Corsica maken met een caravan groter dan 7 meter?

  Ik wil dit niet van te voren bespreken omdat wij niet weten hoelang we op sardinie willen blijven

  • Wilge zegt:

   Ja, dat kan is geen probleem. Het is wel een kleine nauwe haven, dus als je in het hoogseizoen gaat dan is het wel heel druk!

   Moby Lines vaart van begin april tot eind september. Dan heb je dus meer 4 overtochten dan, alleen Saremar, de andere veerbootmaatschapij die het hele jaar vaart.

   Veel plezier,

   Wilbert

 17. Ria Sijm zegt:

  Hallo

  Ik ben  tickets aan het zoeken voor Corsica en terug via Sardinië met Corsica Sardinie Ferrys

  Nu zie ik telkens jackpot tarief

  Kan jij mij vertellen wat dat betekend , waarschijnlijk met korting of zo iets???

   

 18. kristel zegt:

  Hoi Wilbert,

  Wij willen 02 mei naar Corsica met de kinderen. Heb je enig idee of er duidelijke weersverschillen zijn in dat seizoen of verschillende plaatsen? En wat zou jij aanraden met kinderen voor 10 dagen strand/stadjes pret :-)

  • Wilge zegt:

   2 mei is vroeg, het weer kan heel wisselend zijn. 15 – 25 graden. Het zeewater is heel koud, als er dan bewolking is (of regen) dan koelt het snel af. Hoog in de bergen ligt nog volop sneeuw. Dat is grappig: bij mooi weer lig je op het strand en kijk je naar de sneeuw op de bergen.

   10 dagen: het is op verschillende campings mogelijk om een caravan of huisje te huren. Voordeel van de oostkust is dat je actieradius groot is. Je kunt dan zelfs naar de sneeuw toe nabij Ghisoni en ’s middags weer naar het strand. Alternatief voor de oostkust is bijvoorbeeld Calvi/Ile Rousse of Sagone.

 19. Paul zegt:

  Hallo Corsicagangers, wij gaan dit voorjaar ook weer naar Corsica. Dit keer vliegen we direct naar Ajaccio en ik vroeg me af of iemand kan aangeven hoe we het beste naar Porto of Girolata kunnen gaan. Kan niks vinden over lokaal transport of lokale veerdiensten. 

  Hoop op goede tips! Tanks!

  paul

  • Wilge zegt:

   Tja, goede tips voor openbaar vervoer zijn lastig. Wellicht dat er wat rijdt, maar mij onbekend.

   Wel gaan er diverse rondvaarten naar Porto en Girolata vanuit diverse plaatsen langs de west kust.

 20. Petra zegt:

  Beste Wilbert,

  Ik maak al een tijd met veel plezier gebruik van je site en heb veel aan de informtaie. Dus grote complimenten hiervoor. Ik heb ook je app gekocht en zal vast veel gebruik maken van op Corsica deze zomer.

  Nu mijn vraag, bij het boeken van mijn vorige overtocht naar Corsica was er ook een Lotto tarief bij Corsica ferries, dat was super goedkoop. Dat zie ik nu helemaal niet.

  Weet jij of dat nog bestaat. Ik hoor graag.

  Bedankt alvast voor je reactie.

  Petra

  • Wilge zegt:

   Tja, die tarivenstructuur is helemaal veranderd. Nu doen ze het zonder kortingen behalve op boten die niet populair zijn. Daar komen wel wat kortingen op. Maar zolang SNCM nog niet betrouwbaar is, zullen de andere veerboot maatschappijen niet staan te trappelen om flink met kortingen.

 21. Carien zegt:

  hallo, een vraagje;ik wil een ticket boeken maar weet niet hoe in onze vouwwagen moet invoeren..

  als een aanhanger of kleine caravan?

  heeft iemand hier evaring mee?

 22. Neske zegt:

  Moet je een fietsdrager als aanhanger opgeven bij de gegevens van het voertuig. Een fietsdrager is veel korter dan een wagentje,maar de kortste categorie is tot 2 meter en het kost meteen 50 euro extra.

  • Wilge zegt:

   De fietsendrager hoort bij de auto, dus je moet een langere – eventueel handmatige lengte van de – auto opgeven. Voor een fiets op het dak geldt hetzelfde, maar dan de hoogte hoger aangeven.

   Veel plezier,

   Wilbert

 23. Erik zegt:

  Hoi Wilbert

  Ik wil eigenlijk een overtocht boeken bij Meridionale gezien fijne vaartijden. Gaan zij mee 'ten onder' met SNCM of blijven zij gewoon in de vaart?

  Bedankt voor je reactie!

  Erik

 24. Jan Brink zegt:

  Op mijn ticket staat mijn naam als Brink J.J.C. en de naam van mijn vrouw als Brink-Groot C.A. maar ik zag pas na boeking dat in mijn paspoort mijn volledige voornamen staan en bij mijn vrouw haar meisjesnaam Groot met daar achter e/v Brink en ook haar volledige voornamen. Kan dit problemen opleveren bij de douanecontrole en zo ja hoe kan ik dat nog oplossen? We vertrekken op 2 mei 2015 vanaf Toulon naar Ajaccio.

  • Wilge zegt:

   Douanecontrole? Nog nooit gezien in de afgelopen 20 jaar. In principe blijf je ook binnen Frankrijk. (maar ook met de oversteek vanuit Italie nog nooit controle gezien) Het enige dat je moet doen is de ticket laten zien, meestal kijken ze dan hoeveel personen in de auto zitten (en of de lengte en hoogte klopt) . Maar namen controleren heb ik nog niet meegemaakt.

   Niet druk om maken.
   Wilbert

 25. Juliette Torjuul zegt:

  Hoi Wilbert,

  Wij gaan de afgelopen 10 jaar eigenlijk altijd met SNCM, maar dit jaar maar weer corsica Ferries boeken voor de zekerheid. Verwacht je een stormloop op deze veerdienst na het faillisement van SNCM zodat vroeg boeken slim is?

  Ik wilde eigenlijk nog even wachten omdat er nog geen kortingen zijn bij Corsicaferries.

   

  Groetjes

  Juliette

  • Wilge zegt:

   Wel, het is koffiedik kijken, meer dan andere jaren. het is niet voor niks dat CF zijn kortingen er nog niet op heeft staan. Er zijn altijd mensen die snel boeken om zeker te zijn van een bepaalde veerdienst en of hut. Zij hebben ook in de gaten dat veel mensen SNCM nu links laten liggen.  Ik boek pas –  tenzij ik toevallig een mooie ticketprijs en overtocht zie, –  ergens eind januari / half februari ofzo. Ik zit namelijk niet aan 1 specifieke dag “gebakken”. Eind van de week komen de voorbeeldberekeningen online.

   Succes,Wilbert

 26. Judith zegt:

  WAARSCHUWING CORSICA FERRIES

  Afgelopen zomer zijn wij met Corsica Ferries naar Corsica gegaan, vanuit Nice. Na een fantastische vakantie gingen wij terug op een dag dat het ontzettend waaide. We voeren 's avonds. De zee was vreselijk wild. Binnen een half uur waren we allemaal zeeziek. We zijn op bed gaan liggen, mijn. Oudste dochter van 7 wilde boven in het stapelbed. Ik zag dat niet zitten, vanwege de erge deining en geen opstaande rand. Er staat op de bedden wel dat die er is, maar het is niet duidelijk waar. Mijn dochter ging er toch even liggen, ze wilde naar buiten kijken, zo was ze minder misselijk. Na verloop van tijd zijn we allemaal ingedommeld, omdat we zo beroerd waren, waren mijn man en ik niet alert genoeg om wakker te blijven tot onze dochter ook ging slapen.

  Om half 11 werden we wakker van een klap en gehuil. Onze dochter was uit het bovenste bed gelanceerd en heel rottig met haar hoofd terecht gekomen op de ijzeren bed-rand aan de overkant van de kamer. Haar neus en wenkbrauw lagen helemaal open, je kon het bot zien en het bloedde als een gek. Mijn man is meteen naar de receptie gerend om te vragen of er een arts aan boord was. Dat was gelukkig zo. Deze man geeft haar neus gehecht. Helaas niet onder de beste omstandigheden: veel deining op de boot, geen plastisch chirurg en niet de beste materialen tot zijn beschikking. Mijn dochter heeft voor de rest van haar leven een enorm groot en lelijk litteken in haar gezicht. Ik heb er nog steeds nachtmerries van…

  Hoewel het uiterraard onze verantwoordelijkheid als ouders is geweest dat wij onze dochter boven in het bed hebben laten liggen, vind ik toch ook dat de veiligheid van Corsica Ferries te wensen over laat:

  -zij waarschuwen totaal niet bij zo'n wilde zee dat je beter niet in de bovenste bedden kunt gaan liggen

  -bij openen van de hut klappen ze de bedden naar beneden, maar laten NIET zien dat onder het matras een opstaande rand voor het stapelbed verstopt zit. Dit is ook nergens in de hut duidelijk terug te vinden.

  Ik vind dat een kwalijke zaak en ben hierover in contact getreden met Eckhart Cloth, de directeur van Corsica Ferries. Hij wijst alles van de hand, en wil geen extra veiligheids maatregelen nemen.

  Na wat er is gebeurd zie ik het als mijn taak andere mensen te waarschuwen. Laat kinderen NIET bovenin het stapelbed liggen, ook niet voor eventjes. En weet dat het opstaande randje verstopt zit onder het matras. Ik vind eigenlijk dat Corsica Ferries de verantwoordelijkheid zou moeten nemen om in de hutten een duidelijke waarschuwing neer te hangen en bovendien te verduidelijken dat het opstaande randje onder het matras verstopt zit, maar zij zijn nergens toe bereid.(vast bang voor een financiele claim, terwijl het mij daar totaal niet om gaat, daar krijg ik de mooie neus van mijn dochter niet mee terug)

  Corsica is een prachtig vakantieland, maar denk goed na over de veiligheid aan boord! 

  • Wilge zegt:

   Dank voor je bijdage! Overigens kan dit ook gelden voor andere veerboten met stapelbedden: check of er voor het bovenste bed een opstaand hekje is, kijk dus ook ONDER DE MATRAS! Anders kun je beter op de grond slapen op een matje.

 27. peter nederlof zegt:

  Wij willen in april 2015 naar Sardinie en daarna naar corsica
  We hebben 2 en een halve maand.
  Kunnen we ook een open ticket boeken?zodat we zelf
  kun
  nen bepalen hoelang we blijven?
  We willen niet van te voren reserveren maar pad in livorno een ticket kopen
  We reizen met een auto en caravan van ruim 7 meter
  Is het waar dat er op de veerboten naar Sardinie geen caravans boven de 7 meter mogen?

  • Wilge zegt:

   Nee, open tickets bestaan voor zover mij bekend niet bij de veerdiensten naar en van Corsica en Sardinie. De prijzen varieren ook steeds. Havens zijn over het algemeen – en dat vind ik ook van Livorno – chaotisch, dus zoeken met een grote caravan naar een ticketverkoop op een druk haventerrein is niet mijn ding. Ik ga liever met mijn e-mail in de hand de haven in, dan ben ik zonder stess op de goede plaats. Dat geldt niet zo zeer voor de kleinere havenplaatsne op de eilanden zelf.

   Er gaan zelfs vrachtwagens die 2 keer zo lang zijn de boot op. Er zijn echter wel enkele veerdiensten (snelboten) waar je niet met een al te grote aanhanger op kan. Maar daar kunnen dan ook geen vrachtwagens met mee. Of er zijn (nog) maar een zeer gering aantal plekken beschikbaar (nog een reden om van te voren te boeken!) zie verder de tips hierboven!

   Succes en veel vakantieplezier,

   Wilbert

 28. Alice zegt:

  Weet iemand misschien of het mogelijk is om bij Corsica Ferries te overnachten op de boot voor de afvaart. We wilden van Savona vertrekken (afvaart 7.45 in de morgen). Nu had ik gehoord dat in Livorno wel de mogelijkheid is om de nacht van te voren al in de hut door te brengen. De vraag is of dit ook voor andere havens geldt. Iemand hier ervaring mee?

  • Wilge zegt:

   "In Livorno is die mogelijkheid wel", schrijf je. Dan wil dat nog niet zeggen dat het komend jaar ook weer zo is en het is zeker ook niet bij alle boten zo. (Er varen meerdere maaatschappijen vanuit Livorno). Voorheen was het niet mogelijk om vanuit Savona al de avond van te voren de boot op te gaan. Ik heb geen aanwijzing gezien dat dit nu wel het geval zal zijn in het komende jaar.

   Succes Wilbert

   • Alice zegt:

    Hallo, Ter info: Ik heb contact opgenomen met Corsica Ferries. Zij geven op de site de service Nautel aan. Dan kun je overnachten op de boot in de haven, voorafgaand aan vertrek in de morgen. Het blijkt dat dit alleen in Livorno kan, maar ook niet op alle data. Het is het beste om van te voren te informeren. Ze mailen heel snel terug. Wij hebben nu toch Savona gekozen met extra hotel omdat we aan een specifieke datum vastzitten. Groetjes, Alice

 29. C.ter Linden zegt:

  L.S. Weet u misschien: Tijdens overtocht Livorno-Olbia, de caravankoelkast zonder stroom? Mag zeker ook niet op gas?

 30. Laetitia zegt:

  Goedenavond,

  Wij zijn van plan om in september naar Sardinië te gaan en nu ik vroeg me af er misschien iemand een 20% kortingsbon van Mobylines heeft die we zouden kunnen overnemen?

  Hoor het graag!

  Gr. Laetitia

 31. Matthijs zegt:

  Wij zijn van plan te hiken begin september vanaf Calvi en willen eer veerboot nemen vanuit Nice. Klopt het dat deze dienst niet meer vaart? Ik kan via geen enkele bite kaartjes boeken.

  Mvg,

  Matthijs

  • Wilge zegt:

   Dag Matthijs,

   Nice en Calvi zijn “toeristische” oversteekplaatsen. Dat wil zeggen dat ze niet elk jaar worden uitgevoerd en niet alle maanden. Wel wordt er begin september nog wel van Nice naar Ile Rousse gevaren. Ile Rousse heeft een goede verbinding met Calvi. Dus dat lijkt me geen probleem. Naar mate september vordert worden er steeds minder toeristische oversteken gemaakt. (ook terug dus), dan blijven voor Frankrijk Toulon (Corsica Ferries) en Marseille (Sncm) over. Op Corsica Ajaccio en Bastia. Uiteraard kun je als toerist ook met de met toeristische oversteken mee.

   Succes en plezier,

   Wilbert

   • Matthijs zegt:

    Bedankt Wilbert,

    Bedankt voor de snelle reactie. Gezien ons ruime schema hebben we besloten om via bastia te gaan en dan het treintje te nemen.

    Mgv,

    Matthijs

     

 32. Sofie zegt:

  Wij zijn net terug van onze reis doorheen Corsica. We namen op 17 juni de boot via SNCM richting Corsica en hadden ook al de terugkeer geboekt op 30 juni. Toen we daar aankwamen bleek SNCM te staken en hebben we in allerijl een ander ticket moeten boeken en konden we diezelfde dag nog net mee met een andere boot. We hebben dus 130 euro extra moeten bij betalen. Heeft iemand een idee hoe we de kosten van het SNCM-ticket dat we eerst hadden kunnen terugkrijgen? Ik vind niet meteen iets terug op de website. Alvast bedankt voor jullie reactie.

  • Wilge zegt:

   Bij voorgaande stakingen kreeg je je geld via de SNCM terug. Ik weet nu niet of dat zo is. En als de stakingen zo doorgaan, dan zal SNCM failliet gaan en ziet helemaal niemand meer zijn geld terug. Dus het beste wat je kan doen is contact zoeken met de SNCM. Probeer iemand te vinden die het Frans machtig is. Je kunt bellen +33 (0)825 88 80 88) of deze pagina gebruiken. Laat even weten als het gelukt is, ook handig voor andere te weten wat te doen. Heel veel succes!

 33. Tom zegt:

  Hey,

  Wij gaan van 18 juli tot 7 augustus op reis. Wij zouden graag op 4 dagen naar Toulon rijden en op 4 dagen terug naar huis vanuit Nice. Wij zijn met een camper en willen de peage wegen vermijden. Alsook is het de bedoeling om alle dagen een 4 tal uren te rijden en dan wat te genieten van Frankrijk. Zijn er mensen die ons leuke plaatsjes kunnen aanraden op onze route?

  Alvast bedankt

 34. Monique zegt:

  Wij plannen een fietsvakantie op Corsica. De auto zal in Toulon blijven staan. Is er een parking in de buurt van de veerboot waar de auto een week of 3 veilig kan blijven bestaan, (uiteraard tegen betaling indien nodig). Bedankt, Monique

  • Wilge zegt:

   Naast het inscheepingsterrein is een betaald parkeerterrein. Je kunt daar in ieder geval informeren wat de mogelijkheden zijn als je nog geen helder antwoord hebt gekrregen op je vraag.

 35. Adeline zegt:

  Hallo,
  wij zouden graag in september 2014 in Corsica gaan kamperen. We zijn met 2 en hebben een kleine personenwagen. Het enige probleem is dat we pas in juli weten wanneer we kunnen vertrekken (afhankelijk van onze herexamens). Denkt u dat de prijzen van de veerboten dan veel hoger zullen zijn dan nu? Of maakt dat niet zoveel uit voor de maand september? En denkt u dat het verstandig is om in september gewoon aan te komen in de haven en dan pas een ticket te boeken? Of moeten we voor de zekerheid toch best op voorhand boeken?
  Alvast bedankt,
  Adeline

  • Wilge zegt:

   Van die prijzen kun je weinig zeggen. Kan “vriezen” en “dooien”. Heb zelf ook geen ervaring met veerboten in september. Wij boeken altijd vooraf. In die grote havens na zo’n stuk sturen is het prettig niet naar een loket te hoeven zoeken of ene verrassend andere prijs te moeten betalen.

 36. Sofie zegt:

  Hallo,

  Ik sta op het punt om een ferry met slaaphut te boeken voor 2 personen (vertrek 's avonds). We hadden echter graag een hut enkel voor ons 2 gehad.

  In de heenreis kan ik 'Holiday à 2 lits kiezen', geen probleem dus.
  In de terugreis kan ik hier niet meer voor kiezen maar wel een van de volgende opties: 'Top Class 3 lits', 'Cruise à 3 lits', Holiday à 4 lits' , allemaal op de Mega Express. Als ik bijvoorbeeld zou kiezen voor een hut met 3 of 4 bedden (hoewel we maar met 2 zijn)… is deze hut dan enkel voor ons 2 of kunnen er nog andere mensen bij komen?

  Op de site zie ik ook de volgende zin 'Hutten: voor de overvaarten aan boord van de Mega Express, Cruise Ferry's en Corsica Shuttle adviseren wij u een hut te reserveren. Deze worden verhuurd tegen een vaste prijs ongeacht het aantal personen' … en dan eronder 'Bedden: op sommige overvaarten kunt u ook bedden reserveren. In dat geval beschikt u niet over een hut voor u alleen, maar deelt u de hut met andere passagiers van hetzelfde geslacht.

  Mag ik er dan van uit gaan dat als je een hut boekt op de Mega Express voor 2 personen dat je daar dan sowieso enkel met 2 personen bent ?

  Alvast bedankt voor jullie moeite.

   

  • Wilge zegt:

   Ja, wij hebben wel vaker een 4 persoonshut geboekt. Je reserveert een hut, dus of je er nou alleen of met 5 personen in gaat dat moet je zelf weten.

   Succes,

   Wilbert

   • Sofie zegt:

    ok, bedankt. Dus als iedereen die reist met 2 personen een 4-persoonshut boekt, dan zijn er superveel plaatsen over ? :) maar daar moet ik me niet druk over maken :)

    Nogmaals bedankt voor de reactie.

 37. HJW zegt:

  Ik heb ook even een vraag over het reserveren. Als ik kijk bij Corsica Ferries en ik heb ingevuld dat we reizen met 2 personen, dan krijg ik ook een keuze om 2 stoelen of twee hutten te reserveren. Die 2 stoelen kan ik volgen, maar die 2 hutten niet.

  Nu lees ik op de site van Corsica Ferries dat ze ook 'losse' bedden in een gedeelde hut aanbieden. Maar hoe weet ik nu wat ik reserveer als ik slechts 1 hut kies. Heb ik dan (in dit geval) 1x een vierpersoons binnenhut. Of krijg ik dan 1x een bed in die vierpersoons binnenhut? Ik kan het niet heel duidelijk achterhalen.

  Misschien zegt de prijs iets. De vierpersoons binnenhut kost iets van €69,- voor de overtocht van Toulon naar Bastia.

  Ik ben benieuwd of iemand daar iets over kan vertellen.

  Verder ben ik eigenlijk gewoon een beetje angstig dat mijn (oldtimer) caravan zal beschadigen tijdens de overtocht doordat de wagens te dicht op elkaar staan, of de oprit naar het schip te steil is. Aan de andere kant zijn er al (100)duizenden caravancombinaties overgegaan naar Corsica, dus zal het wel meevallen :)

  • Wilge zegt:

   Bijna elke boot is anders, dus ook elke reservering. Heel soms is het verplicht bij een dagboot een hut te nemen, maa rmeestal dus niet. Soms heb je hutten die worden gedeeld, maar ook hier geldt meestal niet en dan is het ook duidelijk.

   Als ik hier de reservering open: http://www.corsica-info.nl/veerdiensten/corsica-ferries/

   dan kom je opgegeven moment Faciliteiten tegen. Daar zie je de mogelijkheden. Als je een 4 persoonshut boekt is die voor jou.

   Enne je niet gek laten maken als je de boot opgaat. Rustig aan doen.

 38. Peter Beekman zegt:

  In april gaan we met ons kampeerbusje naar Corsica vanuit Toulon. De boot vertrekt om 8.00 uur. Kan je overnachten in een campertje in de haven op een parkeerplaats (camperplaats) o.i.d.?

  bvd

  Peter Beekman

   

  • Wilge zegt:

   oef, dat weet ik niet. Naast het inschepings terrein is een “gewone parkeerplaats” die grenst aan de boulevard. Er zullen vast wel mensen zijn die hier in hun campertje liggen, maar ik herinner me ook een slagboom, het is in ieder geval betaald parkeren. Even met google streetview gekeken maar er hangt geen hoogte “boom”. Er staan een paar busjes op de parkeeerplaats, maar ik zie geen campers.

 39. Edith dekker zegt:

  Op jullie site lees ik dat er ferries zijn waar de hond in de hut mag 's nachts dan neem ik aan. Weten jullie bij welke organisatie dat is?

  groeten Edith Dekker

 40. casper zegt:

  Hallo,

   

  Zojuist een ticket aangeschaft (heenreis) van Livorno naar Bastia (via Corsicaferries.com), in de veronderstelling vanaf Corsica weer een terugreis te boeken. Maar we besluiten nu toch ook al terugreis te boeken. Maar het lijkt erop alsof je alleen een heenreis of een retour kunt boeken. Hoe boek ik bij corsicaferries enkel nog een terugreis?

 41. Alix Debrock zegt:

  Wij willen boeken voor 5 personen in cabine, met corsica ferries is voor ons meest interessante overtocht. Zoals in je info staat; 4 personen en nog 1 apart in ligstoel. betekent dit dat je dan volledig 2 aparte boekingen moet doen, 1 voor 4 pers met auto en 1 boeking voor 1 pers alleen? 

  • Wilge zegt:

   Hallo, waarom een aparte boeking? Je kunt het aantal personen aangeven en vervolgens de hut voor 4 pers + 1 stoel. Overigens hoef je voor die 5e persoon niet eens een "accommodatie" te kiezen. Succes!

 42. judith zegt:

  Hallo daar,

  Wij zijn ons aan het oriënteren om dit jaar Corsica aan te gaan. Wij willen u dan ook complimenteren met uw site! Wat een boel weetjes en informatie zeg. Echt super! Nu ben ik dus ook wat proefboekingen aan het doen en heb een goed aanbod gevonden bij Corsica Ferries. Er staat echter niets in over een hond. Heeft u enig idee hoe dat gaat met honden? En welke maatschappijen hond-vriendelijk zijn? Wij willen namelijk 's nachts varen en dan wel in een hut. Eén maatschappij gaf duidelijk aan dat honden daar niet waren toegestaan maar hoe het met andere maatschappijen zit….?

  Wie weet heeft u een idee of tip. Alvast bedankt, met vriendelijke groet,

  Judith.

  • Wilge zegt:

   Honden moeten soms in een kennel, maar mogen soms ook mee de hut in. Ik ben even aan het navragen bij iemand die een hond heeft… wellicht later dus meer info.

   Een hondenbezitter meldde mij het volgende:

   Met een hond in de hut gaat prima, alleen moet je een iets grotere hut nemen.
   De hond in de auto achterlaten is niet (meer) mogelijk: ik vermoed dat er honden gestikt zijn.
   Er zijn aan boord geen hokken. Je kunt ze op het bovenste dek in noodgevallen nog een behoefte laten doen.

   Wanneer je naar het buitenland gaat heb je sowieso inentingen nodig. Dat verschilt per land. Voor Corsica is een rabiës-inenting voldoende (is 3 jaar geldig).
   Echter, ik raad iedereen met klem aan voorzorgsmaatregelen te nemen tegen hartworm en vooral leismaniose. Deze laatste ziekte wordt overgebracht door zandvliegjes (“phlebotomes”). Alleen scalibor banden beschermen hiertegen.
   Een muilkorf is verplicht. Er wordt nooit naar gevraagd, maar je moet hem wel bij je hebben.

   Tot zover deze hondenbezitter.

 43. Anouk Wagemans zegt:

  Beste,

   

  Ik ga met een vriendin fietsen in Zuid-Frankrijk. Graag willen we voor 1 week een oversteek maken naar Corsica.

  Maar ik vind geen manier om te reserveren zonder auto, met fiets.

  Of is dit helemaal niet nodig?

  Weet u waar ik hier prijzen over kan vinden?

   

  Mvg Anouk Wagemans

  • Wilge zegt:

   Reserveren hoeft niet, maar het lijkt me wel handig dat je dan in Nice of Toulon over gaat. Marseille is een grote hectische haven….

   • willem wagemans zegt:

    Je hoeft inderdaad niet te reserveren, de prijs vanuit Nice naar Bastia (heen en terug) is tussen de 50 en 60 euro, afhankelijk van uur

 44. Bjorn zegt:

  Hallo Wilbert,

  Bedankt voor de interressante info op je site.

  Wij willen graag de ferrie boeken voor juli 2014.

  We hebben bij SNCM de overtocht gezien die we willen. Maar met de onheilspellende berichten de laatste tijd over SNCM: stakingen, bijna failliet,… Zijn we er niet gerust in. Ik las ook dat ze regelmatig staken.

  Is het verstandig nog om hier te boeken, of boeken we beter via andere…

  Alvast bedankt.

  Bjorn

   

  • Wilge zegt:

   Ha Bjorn,

   Oef, laat ik je dit zeggen: al jaren hangt deze deiging “ons” boven het hoofd en staken ze bij de SNCM. Maar over het algemeen is het voor de toerist in de zomer weer “als van ouds”. Als ze staken krijg je je geld terug, bij faillisement, moet toch iemand die handel overnemen, want SNCM heeft een reguliere veerdienst. in dat geval kan het zijn dat je met de “nieuwe” moet meevaren. Er bestaat een kans dat bij faillisement je naar je geld kan fluiten.

   Wat doe ik zelf: ik heb nog geen kaarten, maar als ik weet wanneer ik overga en ik zie bij SNCM een goede aanbieding, dan ga ik daar op dit moment wel op in. Ik houd wel het nieuws daarover voor zover mogelijk in de gaten. Mocht de dreiging groter dan “normaal” worden dan kijk ik uit naar een andere overtocht of wacht ik.

   Dus het is eigenlijk zelf een wikken en wegen.

   Succes

   Wilbert

    

   • Bjorn zegt:

    Beste Wilbert,

    Bedankt voor je snelle reactie. Dit was ook mijn buikgevoel. Boeken en dan opvolgen wat er gebeurt.

    Ik had ook nog een vraagje, als je een "dagboot" boekt kun je een "zetel bijboeken". Wat houd dit in en is dit een noodzaak als je met twee kinderen reist?

    Voor de nachtboot wouden we eventueel een diner en ontbijt bijboeken? Is het de moeite of voorzie je beter zelf eten?

    Alvast bedankt

    Bjorn

 45. Jaap Jansen zegt:

  Wie heeft er een kortingscoupon voor ons van Moby?

  Op de site staat dat je 20% korting kunt krijgen, wie heeft er een coupon voor ons?

  Alvast bedankt.

  Familie Jansen

  06-36228698

 46. Jan de Caluwe zegt:

  Beste Wilbert

  ik kom bij Moby line de variant Moby Pex Camper tegen. De prijs is denk ik aantrekkelijk (261 euro in mei, heen en terug Livorno-Bastia). Maar misschien heb ik het mis.

  Ik kan niet goed vinden wat deze variant inhoudt. Er staat wel dat er voor één persoon en een camper geboekt wordt. Weet jij meer?

   

  • Wilge zegt:

   Dag Jan,

   261 klinkt niet onredelijk, hangt er van af warneer, waarvandaan en waarmee je overvaart….. en dat schrijf je er niet bij. Die Moby Pex Camper is volgens mij een korting voor campers….

   Ik vind het altijd er ondoorzichtig die prijzen. Als het me redelijk lijkt boek ik, anders zoek ik verder.

   Succes

   Wilbert

 47. Nicole zegt:

  goedendag, medio september zijn wij van plan via Nice naar Corsica te varen. We zijn met een personenauto. Welke boot raden jullie aan? ik hoor graag.

  groet

 48. Florette zegt:

  Jullie schrijven dat je met 5 personen in 4 persoonshut kunt slapen met een matje. Kan dat ook met 6 (2 kinderen op matje)? En hoe boek je dan? Gewoon 4 personen opgeven? Anders krijg je foutmelding. Is dat geen probleem bij opstappen?

  • Wilge zegt:

   Ligt eraan hoe groot de kinderen zijn en hoe groot de hut is. Niet alle hutten zijn even groot. Juiste aantal opgeven, 4 personen in hut, 2 in ligstoel.

 49. barry zegt:

  Hallo Wilge

  bedankt voor je reactie. Op mijn e-ticket staat: meld u de dag van vertrek op de inschepingsparkeerplaats met uw tick-e-mail voor het inchecken . U krijgt dan een inschepingskaart. vandaar! We zijn er op tijd dan zien we wel hoe het gaat!

  groet, Barry

 50. barry zegt:

  hallo Wilbert,

  Wij varen 's avonds 22;30 vanuit Nice naar Ill rousse. We willen graag eind van de middag de auto met aanhanger in de buurt van de haven parkeren en dan Nice in gaan en 's avonds rond 21:00 uur weer bij de haven terug komen.

  ik heb 2 vragen:

  1) kun je eind van de middag al inchecken/ de boardingpas halen en

  2) kunnen wij onze auto in die tijd veilig parkeren bij / in de buurt van de haven

  ik heb al op internet gezocht maar wordt er niet echt wijs uit. hopelijk kun jij ons helpen?

  vriendelijke groet, Barry

  • Wilge zegt:

   Boardingpass? In checken… Als je het haventerrein op gaat moet je je e-mailtcket laten zien. (als je deze niet hebt moet je die van tevoren bij de maatschappij waar mee je vaart halen.) Daarna kun je vaak het haventerrein niet meer af. Ik ken de situatie in Nice niet. een van de weinige havens waarvan ik nog niet ben gevaren. Dus dat doe je ongeveer een uur voordat je moet vertrekken.

   of en waar je je auto neer kunt zetten weet ik niet. Goed in het zicht, minste kans op problemen.

    

   succes

   Wilbert

 51. Getrianguleerd Visser zegt:

  Wij willen de hond meenemen, mag hij uit de auto in de boot?

  Groeten Gertjan

 52. Carel Kuijten zegt:

  Wij hebben op 24-04 2012 met een Camper met  Corsica  ferries van uit Toulon/ Ajaccio een nachtelijke

  overtocht gemaakt en 12 dagen rond getrokken over het mooie eiland Corsica cris cras de mooiste delen gezien we vielen van de een verrasing in de andere een prachtig eiland op 05-05-2012 zijn we met de middag boot van uit Ajaccio terug gevaren naar Toulon wel een paar uur later als geplant maar het was geweldig we hadden wel telkens een hut geboekt voor als het te ontstuimig weer zou zijn en  dat kwam goed uit met de terug tocht, we hebben geen zee benen. onze ervaring was wat de prijs betreft goed € 464,31 visa versa maar wel al in februari 2012 geboekt. campet 6,65 mtr lang 2,30 hoog.

   

   

     

 53. Kris zegt:

  Ik ben momenteel de opties voor een overzet tijdens de nacht aan het bekijken.
  Zo zie ik nu een overzet van Savona naar Bastia, maar bij de accomodatie kan ik enkel een "day cabin" selecteren (naast de leunstoel en open space). Wat houdt zo'n day cabin in?
  Kan je daar ook in slapen?

  • Inge Peperkamp zegt:

   Wij hebben prima ervaringen met de overtocht vanuit Savona. Niet zo'n grote haven, overzichtelijk. Prettiger vinden wij dan Genua. 

  • Wilge zegt:

   Savona naaar Bastia, dat zal dan wel CorsicaFerries wezen. Het kan dus zijn dat alle hutten volgeboekt zijn. De term day cabin is bij mij niet bekend, maar gezien de vertaling denk ik dat je er niet ’s nachts kunt slapen, maar vreemd dat die optie er wel is, voor een nachtboot….

 54. Eric zegt:

  Heeft er iemand ervaring met vertrek uit Savona?

   

  Al vast bedankt voor de info

   

  Eric

 55. T. van Hoeve zegt:

  Wij vertrekken 27 juli richting Livorno naar de nachtboot.

  Welke route is het beste om te rijden via Zwitserland?

  • Wilge zegt:

   Dat hangt af van waar je uit NL vetrekt. Den Haag is anders dan Groningen. Je kunt via Duitskand of Belgie/Frankrijk. In beide gevallen kom je bij Basel Zwitserland binnen A2 Luzern, en dan via de Gotthardtunnel/pas naar Milaan….

   succes Wilbert

 56. Marc zegt:

  Hoi,

  Wij gaan al jaren in Frankrijk op vakantie en dit jaar voor het eerst met de auto naar Corsica. De veerboot is een hele nieuwe ervaring, maar boeken van een retour via Corsica Ferries is goed gelukt. Ik kan er alleen niet achter komen hoe lang het duurt om van de boot af te komen (gemiddeld). We komen op de terugweg om 21.15 uur aan in Toulon. We hebben een hotel in het centrum geboekt. Hoe laat kan ik doorgeven dat ik er ongeveer ben?

  Alvast bedankt.

  • Wilge zegt:

   Als de veerboot op tijd aan komt, dat is meestal wel zo, dan moet je met de volgende dingen rekening houden:

   • Aanmeren, deuren openen 10 minuten
   • Is er ook nog een andere veerboot die lost
   • Waar sta je zelf

   In het beste geval: sta je voor de laadklep en is er geen andere boot > 1 minuut + reistijd naar hotel, haven ligt vlakbij centrum

   in het ergste geval sta je helemaal bovenaan, kom je als laatste van boord en is er ook nog een andere boot die lost. Half uur + reistijd naar hotel, die vertraging kan opleveren doordat 2 boten gelost hebben en al dat verkeer moeten verwerken.

   Succes

   Wilbert

    

 57. barry zegt:

  hallo

  wij willen in de 2e week van julli naar corsica varen vanuit frankrijk en dan met de slaapboot. nu las ik bij de proefboeking dat na de boeking de tijden en vertrekhavens nog gwijzigd kunnen worden ivm met het volmaken van de boten. Hoe kan ik gegarandeerd een nachtbootboeken?

  vriendelijke groet, Barry

  • Wilge zegt:

   Dag Barry,

   Gewoon boeken. Want als er een wijziging komt kan je altjd ngo beslissen of je daar op in wilt gaan. Bovendien, heb ik nog niet gehoord dat ze nachtboten met dagboten omwisselen…

   Succes

   Wilbert

 58. norbert dubois zegt:

  Wij zijn van plan om in juni 2013 met de auto naar Corsica en Sardinië te reizen.
  Kunnen wij het riskeren om dit te doen zonder bootreservaties.

 59. Marielle zegt:

  Hallo,

  Ik heb even een vraag, wij willen in juli/aug naar corsica gaan met een volkswagen t3 busje. raad je het aan om dan te reserveren of om op de bonnefooi te gaan?

  ( wij willen namelijk niet haasten om bijv de boot te halen, we willen rustig aan reizen en we willen het liefst gaan wanneer we er zijn.. ) Ook vinden we het niet erg om te wachten..

  Weet je misschien waar je kan zien hoevaak de boten vertrekken in livorno?
  Alvast bedankt.

  Groeten, Marielle

  • Wilge zegt:

   Meer dan hierboven staat over “op de bonnefooi” gaan kan ik niet melden. Havens als Livorno, Marseille en Genua zijn onoverzichtelijk en hektisch en als je er niet wat ervaring in hebt ook nog lastig zoeken naar de ticketservice. Zeker in hoogtijdagen. maar het een keuze, die je zelf moet afwegen.

   Als je een proefboeking doet bij Moby en CF kun je zien hoeveel afvaarten er per dag zijn vanuit Livorno.

   Succes en goede vakantie

   Wilbert

 60. Jacques zegt:

  Wij hebben een camperbus met een hoogte van 205 en 4.90 meter lang. Een busje dus. De vraag is welk tarief geldt er?

  • Wilge zegt:

   Dat is afhankelijk van de veerbootmaatschappij waarbij je boekt en van de oversteek, zowel wat betreft haven als tijd. In principe moet je voor een camper boeken.

   Succes

   Wilbert

 61. hve zegt:

  is reserveren voor auto met caravan vertrek half juni vanuit livorno echt nodig? En terugreis naar frankrijk, 10, 11 of 12 juli?

  • Wilge zegt:

   Als je goed de weg weet in een hectische haven als Livorno dan hoef je niet te per se reserveren want als de boot vol is wacht je “gewoon” op de volgende. Moeten er toevallig erg veel vrachtwagens mee en andere hoge voertuigen dan kan het beneden dek weleens vol zijn. Maar de volgende dag gaat er vast wel een die je mee kan nemen.

   Aan de andere kant; in een hectische haven, na vele km sturen aan te komen niet te weten waar je precies moet zijn. Niet weten waar je handig een kaartje kan kopen. Hectische toestanden met chauffeurs die met een caravan om moeten (par)keren omdat ze verkeerd hebben gereden enz. enz.. Wat doe je je zelf aan. Lees mijn tips er nog maar eens op na…

   De terug reis zijn de havens veel kleiner en is het allemaal wat minder hectisch…

    

 62. blom zegt:

  wij hebben een auto van 4,5 mtr maar nemen ook onze fietsen mee met de fietsendrager . Geeft dat nog problemen op de ferry naar corsica

 63. blom zegt:

  wij gaan met een auto met fietsendrager auto is 4,5 meter zijn ze erg streng met deze mee te rekenen??

  • Wilge zegt:

   Soms wel en soms niet. Je moet het bij het totaal van de auto meerekenen. Soms staan ze zelfs met een meetlat. Erg vervelend als je ineens op zoek naar een verkooppunt omdat je moet bij betalen….

 64. jansen zegt:

  Beste,

   

  Bij willen deze zomer vanuit livorno de boot nemen naar Corsica, om daar 8 dagen rond te trekken met de auto.
  Maar ik zag dat je nu al moet ingeven welke auto je mee neemt en welk type.
  Maar wat als ik door autopech of dergelijke een andere auto moet meenemen op vakantie? Hoe zit dat?

   

  Groetjes

  • Wilge zegt:

   Het gaat niet zozeer om de auto als wel om de lengte en hoogte. Als je dus een auto meeneemt die hoger is of langer, dan kan je evenuteel als je opgemeten wordt, (dat gebeurt niet zo vaak, maar het gebeurt wel) opdracht krijgen om bij te betalen.

 65. Toos zegt:

  Wij gaan met de boot in Nice over naar Corsica.Is het mogelijk om in de haven van Nice met de caravan te overnachten

   

  • Wilge zegt:

   Dat weet ik niet. Het is de enige haven waar ik nog nooit ben geweest. Maar naar verluidt kan dat niet. De enige haven waar dat nog kan is Livorno.

 66. Karin zegt:

  Hallo, wij willen de nachtboot van bastia naar toulon terugnemen. Deze boot vertrekt om 23.59. Weet iemand vanaf hoe laat je de boot op kan (sncm veerdienst)?

  • Wilge zegt:

   Specifiek voor deze veerboot kan ik het niet zegge. Maar inhet algemeen geldt:

   De veerboten komen aan in de haven en lossen dan hun vracht (mensen en auto’s, vrachtwagens enz) en dan hangt het er sterk van af: soms houden ze pauze, soms mag je er gelijk op. En waar dat van afhangt dat is onduidelijk. Dus je kunt er eigenlijk nauwelijks iets zinning over zeggen. Gelukkig is Toulon een gezellige haven. De boulevard is vlak bij de terminal. Dat is dus heel anders dan in Marseille of Genua. Een uur van te voren inschepen, en voor die tijd een terrasje pakken op de boulevard.

 67. Dik zegt:

  Wij willen in mei met de caravan naar Corsica, maar ik zit een beetje met de vertrektijden uit Livorno. 's Morgens vroeg of in de middag en laat aankomen. Vraag: kan je de avond voor de afvaart in de haven inchecken en in de eigen caravan overnachten? Tot hoe laat kan je 's avonds bij een camping op Corsica inchecken?

  • Wilge zegt:

   Ik weet niet precies hoe het nu in Livorno is geregeld. Ik ben er al  lange tijd niet meer van vertrokken. Een paar jar geelden kon je in de haven in de caravan overnachten, soms kon je zelfs al de boot op. Op de boot mag je niet in de caravan slapen. Het hangt ook van de maatschappij af of je er al op mag. Wellicht dat mensen je op het Corsica Prikbord meer wijs kunnen maken.

   Groet

   WIlbert

  • Yvonne zegt:

   Wij zijn vorig jaar via Livorno vertrokken (8 uur met MOBY) en hadden een nachthut geboekt, kost 60 euro. Dit beviel prima.

   We konden om 19.00 uur met onze auto en caravan de boot op en konden daarna lekker relaxen.

   Om 18.00 uur stonden in de haven al heel veel auto's met caravans en campers. Deze verbleven de nacht in hun eigen onderkomen op het haventerrein. (gratis)

    

 68. Rob zegt:

  bij het boeken wordt er ook gevraagd met welk voertuig je komt. nu hebben wij een VW bus met hefdak (Westfalia /California) .Je kan dit voertuig op twee manieren invullen, Als auto met merk en max lengte en breedte en als camper met ook met dezelfde gegevens. De eerste manier scheelt aanmerkelijk in de kosten en ik vraag mij af of dit in genua geaccepteerd wordt. Als ik opbel naar Moby zeggen ze (natuurlijk) dat ik de duurste methode moet gebruiken (cat.9)

  gr. Rob

  • Wilge zegt:

   Ik heb daar werkelijk geen ervaring in. Soms controleren ze heel streng en soms helemaal niet….. Misschien kun je vraag op het CorsicaPirkbord zetten of op het Camperforum.

   Groet,

   Wilbert

   PS Er zijn mensen die beweren dat ze nog nooit controle hebben gezien. Neem dat in ieder geval met een korreltje zout, want ik heb het meerdere keren met meerdere maatschappijen gezien.

 69. Frans zegt:

  Hallo, wij gaan in 2013 naar Tour de France op Corcica.Ons hotel ligt in Bonifacio. Om een snelle overtocht te boeken (het mag iets meer kosten) welke maatschappij en/ of vanuit welke plaats is er het beste te boeken ?
  Met dank,
  Frans 

  • Wilbert zegt:

   Frans, ik proef uit je vraag dat je niet graag lang op een veerboot zit. De kortste overtochten zijn over het algemeen vanuit Livorno (Itlaie). Zelf ga ik vaak met de nachtboot, een mooie voor de Tour de France is de SNCM-nachtboot vanuit Marseille naar Porto Vecchio.
   Maar verder weet ik het ook niet uit mijn hoofd en zal je dus eens moet kijken bij de aanbieders.
   Succes!
   Wilbert

 70. Ági zegt:

  We hebben een huis geboekt, dus we moeten op tijd ( tussen 15 en 19 uur) op een zaterdag zijn. Hoe geef je dat aan bij een boeking dat je eigenlijk niet kan ruilen met andere tijden/boten?

  • Wilge zegt:

   Dat kan niet. Dat bracht vorig jaar ook mensen in de problemen. Ook bestaan er gewone vertragingen. Maar de meeste afvaarten gaan gewoon op tijd hoor! Probeer er rekening mee te houden. Ga bijvoorbeeld met de nachtboot, dan ben je er s’morgens vroeg, heb je de hele dag de tijd om er te komen.

   Veel vakantieplezier!

   Wilbert

 71. Carl zegt:

  Wij zijn van plan om in de zomer van 2013 naar Corsica te gaan, hoe lang van te voren  is het beste om de overtocht te boeken?

  • Wilbert zegt:

   Het kan ongeveer vanaf november, maar dan zijn nog niet alle veerdiensten en alle lijnen bekend. Daarnaast veranderen ze nog al in november en december. Zelf boek ik meestal in januari. Dan is er voldoende plaats, zijn de dienstregelingen redelijk stabiel en kun je meestal ook gebruikmaken van vroegboekkortingen. Succes! Wilbert

 72. Peter zegt:

  We hebben een camper van 3.00m hoog en 8.00m lang.
  Zal dit een probleem zijn op de bonnefooi?
   

 73. Ave zegt:

  Wij hebben de overtocht geboekt bij OK-ferry.com. Scheelde veel. Krijgen we twee dagen later te horen dat het niet gaat lukken. Raar want je kunt gewoon boeken via hun site. Erg slordig dus.

  • john van Boldrik zegt:

   Dag heer/mevr,

   Wie heeft er nog een kortingsbon van Moby Ferries, het blijkt dat deze tot 16 maart 2014 geldig blijft.

   Bvd. John van Boldrik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *